Pierwszym etapem konkursu była sceniczna prezentacja obrazków z życia tradycyjnej polskiej wsi początku XX wieku. Kolejną częścią konkurencji były kulinaria – czyli przygotowanie i prezentacja potraw regionalnych, które po ocenie zostały udostępnione do degustacji widowni. Ponadto przez cały czas trwania przeglądu delegacja każdego biorącego
Konkurencja była bardzo silna, ponieważ brało w niej udział 16 Kół Gospodyń Wiejskich z 10 małopolskich powiatów.
Nasze koło wystawiało podczas konkursu scenkę „Cepiny Ptaszkowskie”, prezentowało potrawę – gołąbki z kaszą w sosie z prawdziwków oraz wykonywało tradycyjne ozdoby weselne, a w
Podczas przedstawiania „Cepin” towarzyszyła nam kapela w składzie: ks. Stanisław Kita, Stanisław Książkiewicz, Krzysztof Janusz i Michał Bałuszyński, którym serdecznie dziękujemy za pomoc w przedstawieniu. (Lucyna Kmak)(galeria:2010-09-19-sukces_KGW)